Πέμπτη, 1 Ιουλίου 2010

Η αλήθεια του Φουά-γκρά.


Το Foie gras έχει καθιερωθεί σε κάποιους κύκλους gourmet φαγητού ως ακριβό έδεσμα , αλλά αν οι περισσότεροι άνθρωποι ήξεραν πώς παράγεται το φουαγκρά, θα ήταν τρομοκρατημένοι. Φουά-γκρα , είναι ο γαλλικός όρος για « λιπώδες ήπαρ, "είναι το προϊόν ακραίας σκληρότητας ανθρώπων απέναντι στα ζώα. Είναι το πρησμένο , ασθενές συκώτι πάπιας ή χήνας που τρέφονται βίαια μόνο μέχρι το σημείο του θανάτου τους πριν από τη σφαγή. Τα πτηνά υποφέρουν τρομερά , τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά τη διαδικασία του βίαιου θηλασμού . Σε λίγες μόνο εβδομάδες , το συκώτι τους πρήζεται έως και δέκα φορές πάνω από το κανονικό μέγεθος του και τα πουλιά ούτε καν μπορούν να σταθούν, να περπατήσουν ή ακόμα και να αναπνεύσουν. Σε αυτό το σημείο , θανατώνονται, και τα συκώτια τους πωλούνται ως " γκουρμέ " λιχουδιά.Η ιδέα για αυτήν την απάνθρωπη πρακτική βίαιου θηλασμού θεωρείται ότι έχει τις ρίζες της στην αρχαία Αίγυπτο , αφού οι άνθρωποι παρατήρησαν ότι αγριόχηνες έτρωγαν υπερβολικά συχνά πριν ξεκινήσουν μεγάλες μεταναστεύσεις. Οι Αιγύπτιοι, και αργότερα οι Ρωμαίοι εξέτασαν τα φορτωμένα με λίπος κρέας και όργανα της πάπιας μετά το μεταναστευτικό τους ταξίδι και διαπίστωσαν ότι είχε καλύτερη γεύση , προσπάθησαν έτσι να προκαλέσουν τεχνητά και με υπερβολή την κατάσταση αυτή σε αιχμάλωτες χήνες. Στη συνέχεια , η πρακτική της βίας σίτισης έπιασε , αργότερα εκφυλίστηκε και οδήγησε σε ό, τι είναι σήμερα η σύγχρονη βιομηχανία φουά γκρα . Σήμερα η παραγωγή φουά γκρα είναι συγκεντρωμένη στη Γαλλία , η οποία παράγει και καταναλώνει το 90% του φουά γκρα στον κόσμο . Οι Περίπου 24 εκατομμύρια πάπιες και μισό εκατομμύριο χήνες που θανατώνονται ετησίως για τη βιομηχανία φουά γκρα της Γαλλίας. Σχεδόν όλα τα πτηνά που εκτρέφονται σε εντατικά συστήματα συγκράτησης , υφίστανται ωμή , εντατική βίαια διατροφή , πολλές φορές την ημέρα , κατά τις εβδομάδες πριν από το θάνατό τους . Περίπου 500.000 ή μισό εκατομμύριο πουλιά θανατώνονται κάθε χρόνο για foie gras στις Ηνωμένες Πολιτείες .Στις σύγχρονες μονάδες φουά γκρα, χήνες και πάπιες περιορίζονται , συνήθως σε μικρά είτε ατομικά ή ομαδικά μικροσκοπικά κλουβιά που κλειδώνουν σχεδόν τα πουλιά στη θέση τους. Έτσι συγκρατημένα , τα πουλιά δεν μπορούν να αποφύγουν τον « τροφοδότη »και το μηχάνημα σίτισης. Ένα-ένα , ο τροφοδότης αρπάζει κάθε πτηνό και βυθίζει το
μεταλλικό σωλήνα σίτισης της μηχανής μέσα στους λαιμούς τους . Η αντλία της μηχανής ρίχνει ένα τεράστιο ποσό από ένα μείγμα καλαμποκιού-λαδιού άμεσα στους οισοφάγους τους μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, που ισοδυναμεί με το ένα τρίτο έως ένα τέταρτο του σωματικού βάρους των πουλιών κάθε μέρα.Αυτή η βάναυση μεταχείριση είναι καταστροφική για την υγεία των πτηνών . Σε λίγες εβδομάδες , το συκώτι τους είναι πρησμένο μέχρι και δέκα φορές πάνω από το κανονικό μέγεθος του. Αναπνοή και περπάτημα γίνεται δύσκολο δεδομένου ότι το πρησμένο ήπαρ ωθεί τα υπόλοιπα ζωτικά όργανα , προκαλώντας αναπνευστικά στρες λόγω του μειωμένου χώρου αέρα στους πνεύμονες τους , και αναγκάζει τα πόδια να κινηθούν προς τα έξω σε μια αφύσικη γωνία . Πάπιες στα φουά γκρα αγροκτήματα έχουν παρατηρηθεί να λαχανιάζουν και να αγωνίζονται να σταθούν, χρησιμοποιώντας τα φτερά τους για να τις ωθήσει προς τα εμπρός όταν τα σακατεμένα πόδια τους, δεν μπορούν πλέον να τις υποστηρίξουν. Για να δημιουργηθεί το τελικό προϊόν υπάρχουν τρεις φάσεις ανάπτυξης του ζώου:
1) Σε έναν χώρο ξεχωρίζουν τα αρσενικά από τα θηλυκά. Παίρνουν μόνο τα αρσενικά, μιας και τα θηλυκά έχουν πολύ ιστώδες συκώτι. Τα τελευταία, πετιούνται σε κάδους σκουπιδιών για να πεθάνουν. Στη συνέχεια τους κόβουν με ένα ψαλίδι το ράμφος (επειδή έχει την τάση να ξαναμεγαλώνει, δεν το κόβουν μόνο στην άκρη, αλλά βαθύτερα). Ταυτόχρονα γίνεται μια δεύτερη διαλογή και πολλά ακόμη μωρά-πάπιες πετιούνται (1000 περίπου κάθε εβδομάδα). Καθώς αυτά μεγαλώνουν, οι εργαζόμενοι εκεί διαλέγουν κάθε μέρα τα μικρότερα και τα σκοτώνουν επιτόπου με κλωτσιές ή αρπάζοντας τα από τα πόδια και κοπανώντας τα στο πάτωμα. Ο θάνατος σπάνια είναι ακαριαίος αλλά πάντοτε επίπονος και βασανιστικός. 2) Στη δεύτερη φάση, 14 εβδομάδες αργότερα, οδηγούνται στο δωμάτιο εξαναγκαστικής πάχυνσης. Ακόμα και αυτός ο δρόμος είναι επίπονος, αφού οι εργαζόμενοι τα κλοτσούν τόσο δυνατά, ώστε αυτά πετάγονται αρκετά μέτρα μακριά. Σε αυτό το δωμάτιο υπάρχουν κλουβιά για 1000 περίπου πάπιες. Το κλουβί είναι τόσο στενό, που το μόνο που προεξέχει είναι το κεφάλι. Τους τοποθετούν ένα σωλήνα μεταλλικό, 30 περίπου εκατοστών στον οισοφάγο και έτσι τους ταΐζουν μια πολύ λιπαρή και ανθυγιεινή τροφή με σκοπό να τους προκαλέσουν μια αρρώστια που προκαλεί πρήξιμο του συκωτιού. Πολλά ζώα μετά το τάϊσμα προσπαθούν να το φτύσουν, μάταια όμως. Ένα άλλο αποτέλεσμα του υπερτροφισμού τους είναι ότι σύντομα αποκτούν αναπνευστικό πρόβλημα, αφού με το πρήξιμο των εσωτερικών τους οργάνων πιέζονται οι πνεύμονες. 3) Τρίτη φάση: Έπειτα από 12-18 μέρες ακινητοποιημένα στην αναγκαστική πάχυνση, έρχεται η ώρα του σφαγείου. Κρεμασμένα ανάποδα σχηματίζουν αλυσίδα παραγωγής, στο τέλος της οποίας τους περιμένει το μαχαίρι του σφαγέα. Τούς κόβει το κεφάλι, ενώ αυτές χτυπιούνται από τον πόνο.

18 σχόλια:

 1. αυτο εινα το πιο εξοφρενικο πραγμα που εχω δει ολοι αυτη οι ανθροποι που τρονεαυτο ντο πραγμα και αυτοι που τοις σκοτονουν ειναι μαλακες πουστιδες

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΔΕΝ ΠΑΜΕ ΚΑΛΑΑΑΑ!!! :(
  ΑΠΟ ΙΦΙ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΤΡΑΓΙΚΟ!.. ΕΙΜΑΙ ΣΟΚΑΡΙΣΜΕΝΟΣ..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ειμαστε κτηνοι τελεικα οι ανθρωποι

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Τελεικα,εξοφρενικο...Μάθετε λίγο ορθογραφία και μετά αφήστε σχόλια.γελάει o κόσμος. Όσο για τη διαδικασία της παραγωγής φουά γκρά δεν περιλαμβάνει κλωτσιές και θανατώσεις των μικρών.Επίσης το αναπνευστικό σύστημα της πάπιας δεν είναι συνδεδεμένο με τον οισοφάγο, αλλά είναι δύο διαφορετικές οδοί.Η πάπια δεν πνίγεται. Το συκώτι της είναι φτιαγμένο για να αποθηκεύει μεγάλες ποσότητες φαγητού ώστε να έχει αποθέματα για τα μεγάλα μεταναστευτικά ταξίδια της.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γίνε εσύ πρώτα άνθρωπος και μετά μιλα για τους άλλους.. Μάλλον δεν έχεις καμία εικόνα της πραγματικότητας και ούτε θέλεις να αποκτήσεις γιατί δε σε βολεύει..ο μόνος με τον οποίο μπορεί να γελάει ο κόσμος, αν όχι να εξοργιζεται είσαι εσύ

   Διαγραφή
 7. Καλά Μπαμπινιώτη από όλη την ιστορία η ορθογραφία σε πείραξε; Το μόνο ταξίδι που κάνουν οι πάπιες στο βίντεο είναι στον άλλο κόσμο και με πολύ βίαιο τρόπο μάλιστα....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Αυτός είναι ο άνθρωπος και οι κτηνωδίες του! Όσο για τον φίλο πάνω που έγραψε ότι εγραψε, βάλε το βιντεο και μετά κάνε comment!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. τα ιδια και χειροτερα θα τραβηξετε μια μερα...σιχαμενοι..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Αν σκεφθειτε με ποση σκληροτητα συμπεριφερεται ο "ανθρωπος" στους συνανθρωπους του, δεν πρεπει να σας εκπλησει ο τροπος με τον οποιο συμπεριφερεται στα υπολοιπα πλασματα.
  Δυστυχως το ορθιο διποδο θα χρειαστει αιωνες ακομη για να γινει ανθρωπος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Αυτο ειναι καθαρη δολοφονια, και ειναι τελειος απαραδεκτο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Λυπάμαι πάρα πολύ για κάποιους που με τόσα κτηνώδη πράγματα που γίνονται ασχολούνται με ορθογραφίες και βλακείες !
  Θα έπρεπε να ντρεπόμαστε για το είδος μας !Εϊμαστε η καταστροφή του πλανήτη.Κρίμα που εξαιτίας μας υποφέρουν τόσα ζώα.Μακάρι όλη η κτηνωδία να σταματούσε κάποια στιγμή !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Το χειρότερο ον εν ζωή στον πλανήτη είναι ο άνθρωπος και το έχει αποδείξει επανειλλημένως....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Όλη η φρίκη της κόλασης μαζί τους δαίμονές της (αν τυχόν υπάρχουν κάπου, σε κάποια διάσταση, μετά τον θάνατο του δίποδου κτήνους που λέγεται άνθρωπος), θα πρέπει να αποτελεί την ελάχιστη τιμωρία για όσα τέτοια δίποδα κτήνη βασανίζουν ή έχουν βασανίσει (σε όλη την ιστορία του ανθρώπινου είδους) κάθε πλάσμα του πλανήτη αυτού και για οποιονδήποτε σκοπό και αιτία (είτε για σίτιση είτε για "ψυχαγωγία") και γράφω αυτά χωρίς να είμαι ούτε οικολόγος ούτε χορτοφάγος...Ας μας συγχωρήσει ο Δημιουργός (αν υπάρχει και αυτός βέβαια, διότι μάλλον δεν υπάρχει, αφού επιτρέπει να υποφέρουν όλα τα έμβια όντα τόσο πολύ σε αυτή την ζωή...)

  ΑπάντησηΔιαγραφή